Produktion
ARTIFEX-projektet kommer att producera fem produkter, en öppen inlärningsplattform (produkt 6) och en ARTIFEX-konferens. Den öppna tillgången till alla utbildningsresurser (produkt 1 till 5) som utvecklats under projektet är tillvägagångssättet enligt vilket de integrerade resultaten (eller enskilda resultat) kommer att presenteras. I själva verket är tanken att leverera allt innehåll via en öppen inlärningsplattform för lärare, lärarutbildare och STEM-utbildare, vilket inte bara ger dem tillgång till projektets resultat utan även möjlighet att välja en STEM-utbildning det är verkligen anpassat till deras specifika behov.
Produkt 1: ARTIFEX bok – Allmänbildning i STEM och utbildning i Fablabs eller Makerspaces.
En elektronisk bok som kommer att fokusera på (1) den nödvändiga allmänbildningen i STEM hos arbetstagare på den samtida arbetsmarknaden, och (2) STEM-utbildningskompetenser för lärare och (FabLab) -pedagoger. Publikationen kommer att fungera som ett visionsdokument som illustrerar ARTIFEXs filosofi, de problem / utmaningar som den utgår från och de svar som den ger. Det finns tre huvuddelar i boken.
I första delen av ARTIFEX BOOK presenterar vi 15 olika STEM-yrken från hela Europa och fokuserar på de kompetenser som krävs för framgångsrika karriärer inom dessa sektorer. Varje fall kommer att användas för att zooma in en viss (uppsättning) kompetens (er). Den andra delen av ARTIFEX BOOK beskriver STEM-utbildningskompetenser som behövs av lärare och lärare för att bygga allmänbildning inom STEM hos eleverna i samband med en FabLab- eller tillverkarutrymme. På detta sätt relatera krav på 21-talets arbetsmarknad med behoven hos skolorna. I en tredje del ger vi förslag på några strategier för att sammanföra skolor, utanför skolprogram, företag, högskolor och STEM-rika institutioner, baserat på erfarenheterna från de fyra nationella lärandenätverken.
Ledning: EDUBRON – Antwerpens universitet
Produkt 2: Självbedömningsverktyg för STEM ubildningskompetenser
Ett självbedömningsverktyg som lärare, fablabpedagoger och lärarutbildare (och tränare) kan använda för att skanna sina utbildningskompetenser inom STEM. Verktyget kommer att baseras på en översyn av ny litteratur om effektiv utbildning i innovativa inlärningsutrymmen som FabLabs, och kommer att visualisera användarens utbildningskompetenser inom STEM. Genom att göra dessa kompetenser, och den nivå som användaren av verktyget bemästrar tydligt, kan behov av kompetensutveckling identifieras. Resultaten av självbedömningen kommer att presenteras för användaren i ett lätt tolkbart och visuellt format. Verktyget kommer att vara en gratis onlineapplikation som kan användas för att identifiera prioriteringar i lärares yrkesutveckling. Dessa behov kan sedan lösas med hjälp av fortbildning (produkt 4). ARTIFEX-självbedömningsverktyg bör således betraktas som ett instrument som gör den modulära fortbildningen till ett målinriktat verktyg baserat på resultaten från självbedömningen. Pedagoger kan välja de enheter som är mest relevanta eller av högsta prioritet för den professionella utvecklingen. Särskilda delar av självbedömningsverktyget kommer därmed att kopplas till specifika delar av det modulära fortbildningsprogrammet.
Ledning:EDUBRON – Antwerpens universitet
Produkt 3: eScan – Utbildningskompetenser inom STEM
ESCAN kommer att presentera en överblick och state of the art av utbildningskompetenser inom STEM för lärare. Detta kommer att ske i form av en rapport om resultaten av en europeisk undersökning som fokuserar på dessa kompetenser. Rapporten visar vilken kompetens som behärskas och som vilka fortfarande utgör en utmaning.
Informationen från undersökningen kommer att användas som underlag för ARTIFEX BOOK (produkt 1), för att identifiera prioriteringar i fortbildningsinitiativet (produkt 4) samt att utveckla självbedömningsverktyget (produkt 2).
Ledning: Karlstads universitet
Produkt 4: Lärarfortbildning
En online innovativ och fritt tillgänglig fortbildningskurs med träningsmoduler (med minst 15 träningsmoduler) för pedagoger (lärare och FabLab-lärare) som vill förbättra sina målgruppers utbildningskompetenser inom STEM. Kombinerade med resultaten från självbedömningsverktygen (produkt 2) kan lärarutbildare välja de moduler som är tillämpliga på deras målgrupp. Dessa moduler kommer att bestå av konkreta rekommendationer och användarscenarier för lärarutbildare och kommer att åtföljas av råd om hur dessa material kan användas för workshops för att sensibilisera och förbättra utbildningskompetenser inom STEM. Dessa träningsmoduler kommer att bestå av både praktiska och reflektionsmoment som bygger på lärarnas egna erfarenheter och de goda rutiner som utvecklats inom detta projekt (produkt 5)
Utbildningsmodulerna kommer att utvecklas enligt metodiken för utbildningsdesignforskning (EDR).
Ledning: ARTEVELDE UNIVERSITY COLLEGE GHENT
Produkt 5: Goda exempel
En förteckning kommer att presenteras med att minst 20 goda exempel som utvecklats vid skolorna vid fyra av partnerinstitutionerna i projektet. Dessa pedagogiska goda exempel kommer att utvecklas genom aktionsforskning av pedagoger vid FabLabs i samarbete med lärarutbildare och andra relevanta intressenter. De goda exemplen kommer att kopplas till utbildningskompetenserna inom STEM som behöver utvecklas. Dessa goda exempel kommer att beskriva (mål, material, resurser, målgrupp, roll och kompetenser) och kommer att stödjas med olika medier (video, bilder, ...,) som inte bara visar resultatet av den goda praxisen, utan också reflektioner under de olika stadierna av aktionsforskningen. Eftersom de goda exemplen skapas genom aktionsforskning, kommer vi också att inkludera en guide för aktionsforskning för att underlätta för FabLabs och skolor i detta pedagogiska tillvägagångssätt. Denna handledning för aktionsforskning, i kombination med de goda exemplen, kan inspirera andra FabLabs och skolor att starta egen aktionsforskning och förbättra sina egna kompetenser genom självreflektion och försök.
Ledning: ELLINOGERMANIKI AGOGI
Produkt 6: Gratis e-learning plattform
Det slutliga resultatet av ARTIFEX kommer att vara en e-learning plattform. Denna plattform kommer att vara fristående med egen hemsida och skapas enligt europeiska instruktioner.
E-learning plattformen integrerar (interaktivt) de olika intellektuella resultaten (se beskrivning av övriga produkter). I slutändan är detta ett självbedömnings- eller självutbildningsverktyg för skolor, lärarutbildare, Fablab-utbildningsanställda eller pedagogiska forskare. Det öppnar möjligheten att skapa en plan för lärande anpassad till lärandemiljöens specifika behov.
Samtliga produkter i ARTIFEX är inbördes relaterade. Självbedömningsverktyget (produkt 2) påverkar till exempel vilka moduler vi ska använda (produkt 4), vilka bra goda exempel som kan inspirera oss (produkt 5) och så vidare.
Den fria tillgången till alla pedagogiska resurser som utvecklats under projektet är den metod som kommer att användas för att säkerställa att resultaten kommer att levereras. På grund av detta val kommer didaktiska material, dokument och media att bli tillgängliga för en bredare allmänhet under Creative Commons-licens och för att tillåta ett bredare användande registreras via EU: s utbildningsportal. (http://www.openeducationeuropa.eu/).
Ledning: The National Training Centre (NTC-BG)
Event för spridning – en ARTIFEX konferens
Ett event där resultat från projektet kommer att spridas kommer att anordnas i Tjeckien i slutet av andra projektåret.
Detta spridningsevent kommer att göra det möjligt för projektet att bedöma resultaten på en internationell nivå, i synnerhet att anta de intellektuella utmatningarna till utbildningens specifika aspekter i olika europeiska länder. Detta är avgörande för projektet eftersom det som passar i ett land inte nödvändigtvis fungerar i ett annat.
Representanter från skolor, Fablabs, makerspaces, lärarutbildare och forskare samt andra stakeholders kommer att närvara vid eventet.
Utformning och program för eventet kommer att utvecklas av Euroface consulting.
Resultaten från spridningseventet kommer att integreras i ARTIFEXs lärplattform.
Ledning: Euroface Consulting