Wat is ARTIFEX?
ARTIFEX is een ERASMUS+ project dat werd ontworpen om een praktisch Europees STEM-kader te creëren voor innovatieve out-of-the-classroom leeromgevingen zoals FabLabs en Makerspaces. Het project richt zich op studentgericht en probleemgestuurd actief leren met behulp van multi- en interdisciplinaire gereedschappen zoals deze aanwezig zijn in ruimtes zoals FabLabs en Makerspaces die gekenmerkt worden door een open toegang tot hoogtechnologische productieapparatuur.
ARTIFEX stelt zich tot doel:- Te zorgen voor transparante en gemakkelijk toegankelijke informatie over hedendaagse competenties, verwacht van geëngageerde STEM-medewerkers, in zowel de huidige als de toekomstige Europese samenleving en arbeidsmarkt.
- Het verstrekken en verspreiden van inhouden, hulpmiddelen en pedagogische benaderingen (toegang tot nieuwe leermiddelen) in de context van FabLabs en de overdracht te stimuleren van deze benaderingen naar andere soortgelijke open werkplaatsen zoals Makerspaces, Hackerspaces, Techshops,... door middel van een online professioneel ontwikkelingsinstument.
- Het verstrekken en het verspreiden van een zelfevaluatie-instrument dat leraren en opvoeders in staat moet stellen hun STEM-competenties in te schatten.
- Het identificeren en bevorderen van Europese good practices (overdraagbaarheid) die zijn ingebed in de nationale curricula.
- Welke competenties zijn nodig voor leraren of opvoeders om STEM te onderwijzen in de context van open en hoogtechnologische ruimtes zoals FabLabs?
- Hoe kunnen leraren en opvoeders bij hun leerlingen of studenten de STEM-gerelateerde competenties voor de 21ste eeuw ondersteunen zoals creativiteit, probleemoplossend vermogen, samenwerkingen aangaan en communicatie?
- Hoe kunnen hoogtechnologische en open werkruimtes bijdragen aan het koppelen van formeel, niet-formeel en informeel leren?
- Hoe kunnen leraren en opvoeders de prioriteiten identificeren van hun eigen professionele ontwikkeling om beter de STEM-competenties van hun leerlingen of studenten te ondersteunen in het kader van FabLabs?
- Welke competenties zijn vereist van STEM-medewerkers in de hedendaagse en toekomstige arbeidsmarkt en hoe verhoudt dit zich tot het onderwijzen van dergelijke competenties in de context van FabLabs?
- Een ARTIFEX-boek met o.a. een lijst van STEM-beroepen, de STEM-competenties gevraagd door de arbeidsmarkt en een visie op het onderwijs- en leerproces om de STEM-geletterdheid van leerlingen te ontwikkelen.
- Een online zelfevaluatiehulpmiddel, opgebouwd rond de belangrijkste onderijscompetenties van leraren en opvoeders.
- Een eSCAN om transparante en gemakkelijk toegankelijke informatie te verschaffen over de hedendaagse onderwijscompetenties die verwacht worden van leraren en STEM-begeleiders.
- Een eCursus: een open en online professioneel ontwikkelingsinstrument voor leerkrachten en lerarenopleiders.
- Een online bibliotheek met onderwijs good practices in de context van FabLabs, die nieuwe pedagogische benaderingen (toegang tot nieuwe leermiddelen) aanbieden en verspreiden en de overdracht bevorderen van deze benaderingen naar andere vergelijkbare open werkruimtes (Makerspaces, Hackerspaces, Techshops,... ).
- Een interactief en open e-learningplatform voor leerkrachten, lerarenopleiders en STEM-opvoeders, dat hen niet enkel toegang zal verstrekken tot de resultaten van het project maar ook de mogelijkheid zal bieden om in interactie te gaan met andere belanghebbenden.
- Beleidsmakers als actoren van de vermenigvuldiging.
- De eindbegunstigden zijn leraren zowel uit het basis- als het voortgezet onderwijs, studenten en stagiairs in de lerarenopleidingen, professionele medewerkers in open en hoogtechnologische werkruimtes zoals Fablabs.